Wat is honing?

Honing is een natuurproduct gemaakt door bijen die nectar uit bloemen verzamelen en meenemen naar de bijenkorf. De bijen voegen enzymen en goede bacteriën toe aan de nectar, deze zorgen voor de omzetting naar honing. Het enzym glucose oxidase activeert de omzetting van glucose naar gluconzuur en waterstofperoxide. Deze zorgen voor een zuur milieu en een antibacteriële en schimmeldodende werking. Dit is van belang zodat de honing in de bijenkorf vrij blijft van schadelijke bacteriën of schimmels. De bijen bewaren de honing in honingraatcellen, daar wordt het verder ingedikt doordat de bijen met de vleugels slaan en zo de ventilatie regelen. Honing heeft een watergehalte van ongeveer twintig procent. Dan zullen de bijen de honingraatcellen afdekken met een laagje was en is de honing klaar om te oogsten. De imker moet nu het waslaagje wegsnijden en de ramen met de honingraten centrifugeren. Zo wordt de honing uit de ramen geslingerd en kan het worden gezeefd.

Honing bevat gemiddeld ongeveer 38% fructose, 31% glucose en 10% andere suikers. Verder bevat het vitamine C, calcium, natrium, kalium, fosfor, ijzer, magnesium, koper, zink en tal van enzymen. Het is belangrijk om steeds rauwe honing te kopen want verhitting vernietigt veel van de heilzame ingrediënten en enzymen. In de bijenkorf heerst een temperatuur van ongeveer 35 °C, de enzymen en mineralen worden beschadigd bij een temperatuur boven 45 °C.

Maak jouw eigen website met JouwWeb